Gün içinde saat 12:00'ye kadar verilen siparişler AYNI GÜN KARGODA ! !

Boya Lekesi Nasıl Çıkar ?

27-01-2022 23:34

Eğer bu soruyu soruyorsanız muhtemelen siz de boyalar ile bir problem yaşıyorsunuz. Bu yazımızda bu soruya basit ve açık bir dilde cevap vermeye çalışacağız. Boya lekeleri bazen çok uğraştırıcı olabilir. Boya lekesi çıkarması zor leke türlerinden biridir. Fakat imkansız değildir.


Kıyafetlerde Boya Lekesi Nasıl Çıkar?


Havaların ısınmasıyla insanlar evlerine yeni bir renk dokunuşu yapmak için fırçaları eline alır ve tüm yaşam alanlarını renklendirmeye başlarlar. Boya yapmak kolay bir iş gibi gözükse de bunun için eline sadece fırçayı alıp boyamaya başlamaktan çok daha fazlası lazımdır. Genellikle boyama işlemine başlamadan önce zemin, lamba ve mobilyalara boya damlama riskine karşı bütün evi gazete kağıdı veya eski çarşaflarla kaplanmalıdır.


Peki ya kıyafetler? İşte bu can alıcı bir sorudur. Birçok boya türü mevcuttur ve, bazılarının lekesi daha kolay bazılarınınki ise daha zordur. 


Boya lekesini çıkarmak için yapmanız gereken tek şey sadece lekeli tarafı temiz bir bez üzerine yatırmalısınız. İkinci adım olarak  lekeli olan kısmın ters tarafına ılık bir su ve az miktarda sıvı deterjan uygulayınız. Daha sonra Boya lekesi ıslak ise, lekeye fazla baskı uygulamadan nazikçe ovalayınız.



Leke türleri nedir?


Yazımızın önceki kısmında da belirttiğimiz üzere, kıyafetindeki boya lekelerini gidermek için en önemli şey, boyanın ne tür bir boya olduğunu tespit etmektir.


Mevcut olan iki farklı boya türü:


Su bazlı boyalar: Bu tür boyalar çok daha hızlı kurur fakat bir o kadar dayanıksız olurlar. Daha çok el sanatları yapmak için ideal bir türdür.

Yağ bazlı boyalar: Bu boyalar daha çok ev boyamak için uygundur çünkü zamanla daha fazla direnç gösterirler ve daha dayanıklıdırlar


Hangi tür boya kullanıldığını öğrenmek için yapılması gereken en temel şey boya ambalajındaki bilgiler bölümüne bakmak. Normal olarak, boya türünün ne olduğu önemli değildir. Eğer, leke taze ise, bu iki boya türü de sabun ve suyla kolayca temizlenebilme imkanına sahiptir. Yapmanız gereken tek şey, su dolu bir kovaya lekeli kıyafeti batırıp deterjanı uygulayarak bir fırça yardımıyla lekeyi çıkartabilirsiniz. Ancak, boya lekesi kuru ise, bu işlem daha zor bir ha alabilir.


Yağ bazlı boyalar


En zorlu boya türü olan yağ bazlı bir boya lekesi kuruduğunda, çıkarılması neredeyse imkansız hale gelir. Ancak, yine de lekenin büyük bir bölümünü temizlemene ve kıyafetini mümkün olduğunca kurtarmaya yardımcı olabilecek bazı ürünler vardır.

Bu durumlarda yağ bazlı boyadaki kuru lekelerin giderilmesinde en etkili ürün terebentindir. Kullandığın boyaya göre uygulanabilecek daha güçlü veya daha az etkili farklı incelticiler vardır, ancak bunların arasında kıyafetlerine en az zarar verecek olan terebentindir. 


Giysimizi temizlemek için kullanacağımız inceltici ne olursa olsun, bunların toksik ürünler olduğu unutulmamalıdır ve de, bu nedenle, işlem yapılacağı esnada odanın penceresini açıp, odayı havalandırmak gerekir. Ayrıca bu işlemi uygularken mutlaka eldiven ve maske kullanmanız gerekmektedir.



Fakat bu temizliği yapıp yapmak istediğinden emin değilsen ya da sonuçtan endişeliysen mutlaka profesyonel bir yardım olacak olan kuru temizlemeciden yardım almak en radikal çözüm olacaktır. 


Su Bazlı Boyalar


Su bazlı boyalar diğer boya türlerine göre çıkartması en az zahmetli olan boya türüdür. Bu tarz durumlarda yapılması gereken şey lekeyi çamaşır makinesine koymadan önce de bir işlem uygulanması gerekir. Bu işlem için su ve bulaşık deterjanı yeterlidir.


İlk adımda yapmanız gereken bir bardakta eşit ölçüde su ve bulaşık deterjanını karıştırıp, daha sonra bu karışımla boyayı arkadan, yani, lekenin damladığı kumaşı tersinden ıslatırsanız  lekenin çıkması bu şekilde daha kolay olacaktır. Finalde bir fırça ile lekeyi yavaşça ovarak temizleyebiliriz.


Lekenin diğer kısımlara bulaşmasını önlemek adına giysinin geri kalanını korumak çok önemlidir, bunun için yapılacak tek şey, kumaşın altına bir bez veya havlu kağıt yerleştirmektir. Leke tamamen yok oluncaya kadar bu işlemi yineleyin ve son olarak kıyafetini çamaşır makinesinde normal şekilde yıkarsanız sorun büyük ölçüde ortadan kaybolacaktır.


Fayanstan kurumuş boya lekesi nasıl çıkar?


Bu tarz bir sorununuzu, lekelerin yaygınlığına göre belli bir miktar suyun içine 1/3 ölçek sirke ve yaklaşık bir çorba kaşığı bulaşık deterjanı ekleyerek çözebilirsiniz. – Elde ettiğiniz karışımı lekelerin üzerine dökün ve bir süre bekleyin ve daha sonra lekenin üstüne baskı yaparak silin.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.