Gün içinde saat 12:00'ye kadar verilen siparişler AYNI GÜN KARGODA ! !

İş Ayakkabısı S3 Ne Demek?

24-01-2022 01:33
İş Ayakkabısı S3 Ne Demek?

İş ayakkabısı S3 ne demek? Başlığımızda çalışanlar tarafından en çok sorulan bu soruya açık ve anlaşılır bir cevap vermeye çalışacağız. İş hayatımız içinde en dikkat etmemiz gereken konular başında iş güvenliği gelmektedir. İş güvenliği konusunda maalesef tüm riskleri ortadan kaldırmak mümkün olmasa da bazı olayların önüne geçmek mümkündür. 


İş Ayakkabısı S3 Ne Demek?


İş Ayakkabısı S3 Ne Demek? Özetle, S3 iş güvenlik standardına sahip işçi ayakkabıları, paslanmaz çelik ile güçlendirilmiş bir taban yapısına sahiptir. İşçi ayakkabısının enerji emilimi 110 Newton seviyesine kadar ulaşmaktadır.


İş Ayakkabısının Önemi


İş güvenliği malzemeleri arasında en çok kullanılanlar iş güvenliği ayakkabıları ve iş eldivenleridir. Bunun nedeni ise ,bir çok işte tehlikeye en açık organlarımız el ve ayaklarımızdır. Fakat, doğal olarak her işin özelliği ve tehlikeleri kendine göre farklı olacağından iş ayakkabısı seçiminde dikkat edilmesi gereken bir çok farklı husus ve detay vardır.


Genellikle ülkemizde rapor edilen iş kazalarında en çok yaralanan organ ayaklardır. Bunun sebebi ayakların zemine temas eden tek nokta olması, elimizdeki materyali düşürdüğümüzde üstüne düşmesi gibi etkiler nedeniyle ayaklarımız sürekli olarak açık tehlike altındadır. Özellikle son dönemlerde inşaat sektöründeki artan büyük iş gücü hacmi, iş güvenliği ayakkabısının önemini her geçen gün daha da arttırmaktadır. Zira bu gibi sektörlerde hem zemin hem de yükler nedeniyle onlarca tehlike vardır. Bu yüzden iyi bir iş ayakkabısı aynı zamanda sizi yaşanabilecek olan tatsız olaylardan da korumaktadır.


Ayrıca inşaat dışında, metal sanayi, elektrik ve sıcak işlem yapılan işlerde de iş güvenliği ayakkabısı kullanmak ayakları büyük ölçüde potansiyel tehlikelerden korumaktadır.


İş Ayakkabısı Standartları Nelerdir?

Ülkemizde diğer tüm iş güvenliği ekipmanları gibi iş ayakkabıları da bazı yönetmelik ve standartlara göre üretilip kullanıma sunulmaktadır. Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik ve Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği mevzuat açısından iş ayakkabılarının hangi şartlar arasında üretileceğini, hangi özelliklere sahip olması gerektiğini ve nasıl seçileceğini kısa tarif etmektedir.



Tüm ayakkabıların mutlaka aynı asgari yeterliliklere sahip olması ise standartlar ile sağlanıyor ve ülkemizde iş güvenliği ayakkabısı için TS EN ISO 20345 Kişisel koruyucu donanım – Emniyet ayak giyecekleri standardı ve TS EN ISO 20347 Kişisel koruyucu donanım – İş ayak giyecekleri standardı kullanılmaktadır.


Ayakkabının hangi standartlara uygun üretildiğini öğrenmek için ayakkabının genelde dil kısmında yer alan ürün etiketini kontrol edebiliriz.

Aşağıda örnek olarak tablo sunulmuştur;

EN ISO 20345 : Standart numarası.

0903119-01-86 : PFI Certificate No

0193 : Ürünü onaylayan yetkili kurum referansı (PFI)

A-ONE/701 : Ürün adı ve grup numarası

08/2009 : Üretim Tarihi

41 : Ayakkabı Numarası

S2 : Sınıflandırma tipi 



İş Ayakkabısı Test Koşulları


İş ayakkabılarının standartlarda belirtilen koşulları sağlayıp sağlamadığını ölçmek için bazı testler yapılır. Bu testler her zaman TS EN ISO 20344 Kişisel Koruyucu Donanım, Ayak Giyecekleri İçin Deney Metotları standardına uygun olarak yapılmaktadır.


İş Ayakkabısı Bakımı


İş ayakkabısı bakımı diğer tüm ayakkabı türleri gibi mutlaka periyodik bakım gerektiren ve mutlaka düzenli olarak uygulanması gereken bir durumdur. İş ayakkabıları çalışma ortamındaki tehlikelerden bağımsız olarak uzun süre sağlıklı ve hijyenik bir şekilde kullanmak için temizlik ve bakımlarına özen gösterilmesi gerekmektedir.



Kimyasal maddelere karşı koruma özelliği olmayan bir ayakkabıyı bulaşması ihtimal olan her türlü kimyasal temizlik maddesinden korumak, temizliği ıslak olmayan, hafif nemli bir bezle silerek yapmak gerekir.



Ayakkabı temizlenirken kesinlikle keskin bir aletle fırçalama yapılmaması gerekir. Kullanım sonrası hafif bir fiber bezle silinmeli ve periyodik olarak gerekli boyama ve cilalama işlemleri yapılmalıdır.


Eğer ayakkabınız yüksek sıcaklığa dayanıklı bir materyalden yapılmamışsa bu tip ayakkabıları yüksek ısıdan uzak tutmaya çalışın. Yoğun bir şekilde ıslanması halinde serin bir ortamda kurumaya bırakın ve en az 1 gün bekleyin.



Ayakkabıların ezilip, şekillerinin bozulmaması için üzerlerinde baskı uygulayacak herhangi bir ağır obje bırakmayın.



Çok sıkı bağlanan ya da ağır bir şekilde giyilen ayakkabılar ayağı terleteceğinden ayaklarda mantara yol açabileceği bilinmelidir. Bu nedenle ayağa uygun ölçülerde ve ortopedik ayakkabılar tercih edilmeli, başkasının ayakkabısı kesinlikle giyilmemeli, pamuklu çorap giyilmeli ve ayak temizliğine mutlaka önem verilmelidir.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.